Η συνομοταξία των Βραδυπόρων (Tardigrada) αποτελείται από μικρά, αρθρωτά ζώα, συγγενικά με τα Αρθρόποδα. Περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Γερμανό ζωολόγο Γιόχαν Εφραίμ Γκαίζε το 1773 ως «Κleiner Wasserbδr» (μικρές «αρκούδες του νερού»). Το όνομα Tardigrada στα λατινικά σημαίνει «αυτά που περπατούν αργά» και τους δόθηκε από τον Λάτζαρο Σπαλαντζάνι το 1777. Τα μεγαλύτερα μπορεί να φτάσουν σε μέγεθος και το 1,5 χιλιοστό, ενώ τα μικρότερα έχουν μέγεθος κάτω από 0,1 mm.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	βραδύπορα1.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 29,7 KB 
ID: 8272

Τα βραδύπορα μπορούν να επιβιώσουν σε περιβάλλοντα που θα σκότωναν οποιδήποτε άλλο ζώο. Παραμένουν ζωντανά σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν αλλά και στους 151 °C, μπορούν να αντέξουν χίλιες φορές περισσότερη ακτινοβολία από όλα τα άλλα ζώα και να ζήσουν σχεδόν μια δεκαετία χωρίς νερό καθώς και σε κενό όπως αυτό του διαστήματος. Δικαίως, λοιπόν, χαρακτηρίζονται ως τα δυνατότερα και ανθεκτικότερα ζώα του πλανήτη, κερδίζοντας στα σημεία τις κατά τα άλλα συμπαθείς… κατσαρίδες!

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	βραδύπορα2.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 125,2 KB 
ID: 8273

Έχουν καταγραφεί περισσότερα από χίλια είδη βραδυπόρων, τα οποία απαντώνται σε όλο τον κόσμο, από τις κορυφές των Ιμαλαΐων (πάνω από τα 6.000 μέτρα υψόμετρο) ως τα βάθη της θάλασσας (κάτω από 4.000 μέτρα βάθος) και από τις πολικές περιοχές έως τον Ισημερινό. Το πιο κοινό μέρος όπου κανείς θα βρει βραδύπορα είναι πάνω στα βρύα και τις λειχήνες. Άλλα περιβάλλοντα στα οποία συνήθως ζουν είναι οι αμμόλοφοι, οι παραλίες, το χώμα, καθώς και τα ιζήματα της θάλασσας ή των ποταμών, όπου απαντώνται αρκετά συχνά (έως και 25.000 ανά λίτρο).

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	βραδύπορα3.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 50,5 KB 
ID: 8274

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	βραδύπορα4.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 123,6 KB 
ID: 8275

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	βραδύπορα5.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 53,9 KB 
ID: 8276

nfo:
Κρυφό περιεχόμενο! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή