Ο δίσκος Blu-rayDisc (BD) είναι ένας οπτικός δίσκος αποθήκευσης δεδομένων, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει τους δίσκους DVD.
Έχει διάμετρο 120 χιλιοστά και πάχος μόλις 1,2… Στην ουσία δεν διαφέρει οπτικά και σχηματικά από τα γνωστά μας CDκαι DVD!

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	200px-BluRayDiscBack.png 
Προβολές: 9 
Μέγεθος: 36,9 KB 
ID: 3086


Τα συμβατικά blu-ray δισκάκια, έχουν 25GB χωρητικότητα ανά στρώση (για απλό δίσκο) και 50GB για τα dual layer (διπλής στρώσης δισκάκια).. Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν, γιατί αναπτύχθηκε αυτή η τεχνολογία αποθήκευσης, σε οπτικά μέσα! Και πρόκειται πλέον για ένα βιομηχανικό στάνταρ κατασκευής, το οποίο είναι κοινό για όλους τους κατασκευαστές!
Τα blu-ray μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλου μήκους ταινίες, με υψηλή ανάλυση και ποιότητα εικόνας, όπως High Definition καθώς και τα νέα 3D φορμάτ.. Αλλά το ίδιο καλά, μπορούν να αποθηκεύσουν και χιλιάδες τραγούδια, αρχεία όλων των τύπων κλπ. Πέραν όμως από τα συμβατικά δισκάκια, υπάρχουν και αυτά με τριπλή στρώση και χωρητικότητα 100GB και τα τετραπλής (quadruple) στρώσης, με χωρητικότητα 150GB. Αυτοί όμως οι δίσκοι, είναι συμβατοί μόνο με τους BD-XL επανεγγραφείς δίσκων και όχι με τα συμβατικά blu-ray writers των laptop ή desktop υπολογιστών..


Το όνομά τους το πήραν από τη σύντμηση των λέξεων blue (μπλε) ray (ακτίνα laser) disk (δίσκος), που σημαίνει ότι μια νέα τεχνολογία laser αναπτύχθηκε και δεν έχει καμία σχέση με το κλασσικό κόκκινο laser που διαβάζει τα cd και dvd δισκάκια…και που επιτρέπει να αποθηκευθούν σε μεγαλύτερη πυκνότητα δεδομένα, από κάθε άλλη φορά! Βέβαια, οι περισσότεροι τα χρησιμοποιούν για να εγγράψουν και να αποθηκεύσουν μεγάλου μήκους ταινίες και video αρχεία… Και το ίδιο έκαναν και οι μεγάλες εταιρίες παραγωγής ταινιών κλπ, οι οποίες ήθελαν ένα τέτοιο μέσο με μεγάλη χωρητικότητα, σε σχέση πάντα με τα DVD.
Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	BluRay-Player-Disc.png 
Προβολές: 9 
Μέγεθος: 43,5 KB 
ID: 3087

Το φορμά αυτό αναπτύχθηκε αρχικά από τη SONY και το Blu-ray disk Association, ένα γκρούπ που αντιπροσωπεύει κατασκευαστές ηλεκτρονικών μέσων ευρείας κατανάλωσης, όπως computers, cd – dvd – blu-ray αναπαραγωγείς και εγγραφείς κ.α.
Το πρώτο πρωτότυπο δίσκου, κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 2000, ενώ το πρώτο πρωτότυπο blu-ray player κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία, τον Απρίλη του 2003 και συνέχισε να εξελίσσεται διαρκώς... Επισήμως κυκλοφόρησε στην αγορά, τον Ιούνη του 2006. Και μέχρι τον Ιούνη του 2011, δηλαδή 5 χρόνια μετά, περισσότερα από 2.500 δισκάκια σε τίτλους ήταν διαθέσιμα στην Αυστραλία και την Αγγλία, ενώ ταυτόχρονα 3.500 τίτλοι κυκλοφορούσαν ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά!


Τέλος, στην Ιαπωνία κυκλοφόρησαν περίπου 3.300 τίτλοι μέχρι και τον Ιούλη του 2010. Κατά την περίοδο του «πολέμου» για το high definition optical disc format μεταξύ των ισχυρών κατασκευαστών, η μόνη αντίπαλος της Sony ήταν η Toshiba, η οποία είχε προτείνει το HD DVD.
Τελικά όμως, το 2008 «εγκατέλειψε» τις προσπάθειες και προχώρησε στην παραγωγή του πρώτου της Blu-ray Disc player, το οποίο έβγαλε στην αγορά αργά μέσα στο 2009.