Ο φυσικός Σταύρος Κατσανέβας, ο οποίος εδώ και χρόνια διαπρέπει στη Γαλλία, εξελέγη πρώτος πρόεδρος της νεοσύστατης Ευρωπαϊκής Κοινοπραξίας Αστροσωματιδιακής Φυσικής (Astroparticle Physics European Consortium-APPEC).


Η δημιουργία της APPEC έγινε στις Βρυξέλλες και προέκυψε από τους κόλπους του δικτύου ASPERA (AStroparticle European Research Area) των 23 εθνικών φορέων από 19 χώρες, που επί έξι χρόνια προώθησαν και συντόνισαν την αστροσωματιδιακή έρευνα στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή και του CERN.
Στην κοινοπραξία APPEC, που διαδέχεται πλέον το ASPERA, συμμετέχουν κατ' αρχήν δέκα χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιρλανδία, Πολωνία, Κροατία και Ρουμανία. 'Αλλες εννέα χώρες ήδη ετοιμάζονται να συμμετάσχουν κι αυτές.

Στόχος είναι να χαραχτεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για την Ευρώπη στο πεδίο της αστροσωματιδιακής έρευνας και να εξευρεθούν οι πόροι, ώστε να υλοποιηθούν οι σχετικές μεγάλης κλίμακας ερευνητικές υποδομές, με βάση τον σχετικό στρατηγικό «οδικό χάρτη» που έχει ήδη συντάξει το ASPERA.
Οι δραστηριότητες της APPEC θα συντονίζονται από τρία μεγάλα ερευνητικά κέντρα φυσικής: το DESY στη Γερμανία, το CNRS/CEA στη Γαλλία και το INFN στο Γκραν Σάσο της Ιταλίας.