Η συμπεριφορά κάθε υλικού κατά την εφαρμογή μαγνητικού πεδίου εντάσσεται σε μία εκ των δύο κατηγορίες: παραμαγνητισμός και διαμαγνητισμός. Ή μήπως όχι;
Ερευνητές από την Ιαπωνία ανακάλυψαν πως το υλικό BiTel, που αποτελείται από στρώσεις από βισμούθιο, τελλούριο και άτομα ιωδίου, εμφανίζει μια πολύ περίεργη συμπεριφορά, αφού όπως φαίνεται μπορεί να είναι και παραμαγνητικό και διαμαγνητικό!

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	magnetism-bitel-weird.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 49,2 KB 
ID: 6609

Όλα δείχνουν πως η συμπεριφορά αυτή οφείλεται στο πόσα ελεύθερα ηλεκτρόνια βρίσκονται μέσα στο υλικό, αφού αυτά επηρεάζουν την κατανομή των κυμάτων σπιν στην περιοχή του κρυστάλλου. Για να σας κατατοπίσουμε λίγο περισσότερο αναφέρουμε πως η προέλευση του μαγνητισμού ενός υλικού οφείλεται στον προσανατολισμό των σπιν, της ιδιοστροφορμής, των ηλεκτρονίων.

Η ανακάλυψη ενός τέτοιου υλικού, που επιτρέπει στον παρατηρητή να “επιλέγει” την μαγνητική του συμπεριφορά, αποτελεί ένα πραγματικό άλμα, αν αναλογιστεί κανείς πως στην εποχή των υπολογιστών που βρισκόμαστε μια τέτοια δυνατότητα μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε πολλά…πολλά πράγματα!