Την πρώτη διηπειρωτική πτήση του πραγματοποίησε το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια αεροσκάφος Solar Impulse, το οποίο προσγειώθηκε σήμερα στο Μαρόκο μετά από πτήση 19 ωρών από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Ισπανίας.Το Solar Impulse, απογειώθηκε από την Μαδρίτη χθες στις 05:22 τοπική ώρα και προσγειώθηκε στο Ραμπάτ στις 23:30 τοπική ώρα, με τον κυβερνήτη του Μπερτράντ Πικάρ να βγαίνει χαμογελώντας από το πιλοτήριο.

Το σχέδιο για την κατασκευή του πρώτου αεροσκάφους ικανού να πετά μόνο με ηλιακή ενέργεια άρχισε το 2003, με 10ετή προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, και σε αυτό συμμετέχουν μηχανικοί από την ελβετική εταιρία Schindler και την βελγική Solvay. Το αεροπλάνο είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και κινείται χάρη σε τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες 10 ίππων, που τροφοδοτούνται από τις κυψέλες. Διαθέτει μπαταρίες για την αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορεί να πετά και στην διάρκεια της νύχτας.

Χθες το αεροσκάφος πέρασε τα στενά του Γιβραλτάρ σε ένα από τα πιο στενά του σημεία. Η πτήση θεωρείτο κρίσιμη για τους συμμετέχοντες, αφού αποτελεί το πρώτο βήμα για το γύρο του κόσμου, το 2013 ή το 2014.

Το ηλιακό αεροπλάνο, που κινείται χάρη σε 12.000 ηλιακές κυψέλες, είχε κάνει την πρώτη του πτήση τον Απρίλιο του 2010 και ολοκλήρωσε μια πτήση διάρκειας 26 ωρών -παγκόσμιο ρεκόρ για αεροσκάφος κινούμενο με ηλιακή ενέργεια- τρεις μήνες αργότερα. Έκανε την πρώτη του διεθνή πτήση, διάρκειας 13 ωρών, από την Ελβετία στο Βέλγιο τον περασμένο μήνα.

Πάντως, με μέση ωριαία ταχύτητα πτήσης τα 70 χλμ., το Solar Impulse δεν μπορεί να θεωρηθεί απειλή για τα σύγχρονα εμπορικά αεροσκάφη, που μπορούν εύκολα να πετούν με 10πλάσια ταχύτητα και να ολοκληρώνουν την πτήση από την Μαδρίτη στο Ραμπάτ σε λιγότερο από μια ώρα. Εξάλλου και οι σχεδιαστές του παραδέχονται ότι θα ήταν τεράστια πρόκληση η ενσωμάτωση ενός αεροσκάφους που κινείται με μικρή ταχύτητα στο διεθνές σύστημα των αερομεταφορών


nfo:
Κρυφό περιεχόμενο! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή