Στο στάδιο της υλοποίησης φαίνεται να εισέρχεται η εφαρμογή του συστήματος της κατ’ οίκον φυλάκισης καταδίκων και της παρακολούθησής τους μέσω ηλεκτρονικών βραχιολιών που θα φέρουν στο χέρι ή το πόδι τους.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	katadikoi.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 37,8 KB 
ID: 6542

Το σχετικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί και συζητηθεί στη Βουλή από τα τέλη του 2007, έκτοτε όμως η αγορά του συστήματος παρέμενε στάσιμη, καθώς η μία και μοναδική εταιρεία που είχε υποβάλει προσφορά κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές. Η εταιρεία προσέφυγε στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών και όταν η διαδικασία ολοκληρώθηκε προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός και η προσφορά κατακυρώθηκε.

Ο διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας Ανδρέας Χαραλάμπους δήλωσε χθες στον «Π» ότι εντός των επόμενων 10-15 ημερών το σύστημα θα βρίσκεται στα χέρια των τεχνικών της υπηρεσίας για να ελεγχθεί. Εάν διαπιστωθεί ότι όλα βαίνουν καλώς, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να αρχίσει η εφαρμογή του.
Η εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν η αγορά, σε πρώτο στάδιο, 100 ηλεκτρονικών βραχιολιών, κόστους περίπου 376.000 ευρώ. Οι κατάδικοι που θα έχουν προτεραιότητα εισαγωγής στο εν λόγω πρόγραμμα θα είναι κυρίως οι ενταγμένοι στο Κέντρο Εξωϊδρυματικής Απασχόλησης, οι οποίοι εργάζονται κανονικά εκτός φυλακών και, όταν σχολάσουν, επιστρέφουν στο ίδρυμα. Με την εφαρμογή του βραχιολιού στο πόδι τους δεν θα επιστρέφουν στη φυλακή αλλά θα διαμένουν στην οικία τους και μέσω του συστήματος παρακολούθησής τους, που θα βρίσκεται εντός των φυλακών, θα ελέγχεται εάν απομακρύνονται από αυτήν. Εάν κάποιος κατάδικος εγκαταλείψει το χώρο μέσα στον οποίο είναι υποχρεωμένος να κινείται, θα θεωρείται δραπέτης και θα του αφαιρείται το δικαίωμα της κατ’ οίκον φυλάκισης.nfo:
Κρυφό περιεχόμενο! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή