Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με το τροφοδοτικό στον υπολογιστή σας παρέχει όλες τις διαφορετικές τάσεις που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.
Τα 3,3 και 5 βολτ χρησιμοποιούνται συνήθως από τα ψηφιακά κυκλώματα, ενώ τα 12 βολτ τα χρησιμοποιεί για να τρέξει τα μοτεράκια στους σκληρούς δίσκους και στους ανεμιστήρες.Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	power-supply1.jpg 
Προβολές: 360 
Μέγεθος: 22,9 KB 
ID: 335
Η κύρια προδιαγραφή ενός τροφοδοτικού είναι σε watt. Το Watt είναι προϊόν της τάσης σε βολτ και το ρεύμα σε αμπέρ.

Σε έναν προσωπικό υπολογιστή (PC), το τροφοδοτικο είναι ένα μεταλλικό κουτί που βρίσκονται συνήθως σε μια γωνιά του κουτιού.
Είναι ορατό από το πίσω μέρος σε πολλά συστήματα, διότι περιέχει τη πλακέτα το καλώδιο ρεύματος, και τον ανεμιστήρα ψύξης
Πριν από το 1980 τα τροφοδοτικά έτειναν να είναι βαραίου τύπου και ογκώδες.
Χρησιμοποιούσαν μεγάλους μετασχηματιστές και πυκνωτές τεράστιους για τη μετατροπή τάσης της γραμμής από 220 βολτ και 60 Hz σε 5 βολτ και 12 βολτ DC.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	power-supply2.jpg 
Προβολές: 385 
Μέγεθος: 19,9 KB 
ID: 336Οι πολλαπλές δυνατότητες τροφοδοσίας που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι πολύ μικρότερες και ελαφρύτερες.
Μετατρέπουν το 60-Hertz (Hz, ή κύκλους ανά δευτερόλεπτο) ρεύμα σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα, που σημαίνει περισσότερους κύκλους ανά δευτερόλεπτο.
Η μετατροπή επιτρέπει ένα μικρό, ελαφρύ μετασχηματιστή στην παροχή ρεύματος για να κάνει την πραγματική τάση από 220 βολτ σε μικροτερη, με την τάση που απαιτείται από το συγκεκριμένο συστατικό του υπολογιστή.
Η υψηλότερη συχνότητα-ρεύμα AC που παρέχεται από μια παροχή switcher είναι επίσης ευκολότερο να διορθώσει και να φιλτράρει σε σχέση με το αρχικό 60-Hz τάση της γραμμής ρεύματος, μειώνοντας τις διακυμάνσεις της τάσης για τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα του υπολογιστή.


Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	power-supply3.jpg 
Προβολές: 558 
Μέγεθος: 15,0 KB 
ID: 337


Και τέλος αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε, μας παρέχει τι τάσεις
+12v, -12v, +5v, +3.3V και +5v.