Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας Wall Street Journal, η Google αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής αναζήτησης της,
υιοθετώντας τη σημασιολογική αναζήτηση (semantic search) σε συνδυασμό με τους ήδη υπάρχοντες αλγορίθμους της.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	MK-BS913_GOOGLE_DV.jpg 
Προβολές: 2 
Μέγεθος: 21,4 KB 
ID: 6543

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα αναζήτησης δε θα είναι πλέον απλά links σε ιστοσελίδες ,αλλά πιο ολοκληρωμένες απαντήσεις βασιζόμενες στην έννοια των λέξεων που χρησιμοποιούμε.

Η σημασιολογική αναζήτηση (semantic search) θα παρέχει καλύτερη κατανόηση της πραγματικής σημασίας των λέξεων και κατ’ επέκτασιν πιο σχετικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τη Google , το νέο σύστημα θα λειτουργεί προσομοιαζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον κόσμο ο ανθρώπινος νους.

Οι αναζητήσεις θα αντιστοιχίζονται σε μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει ανθρώπους, τοποθεσίες και αντικείμενα και η οποία αναπτύσσεται από τη Google τα τελευταία δύο χρόνια.

Στη σημασιολογική αναζήτηση (semantic search) βασίζουν τη λειτουργία τους και οι μηχανές αναζήτησης Wolfram Alpha και Bing.

Η υιοθέτηση αυτου του τυπου αναζητησης από τη Google σχετίζεται με την εξαγορά της Metaweb Technologies το 2010,
με την οποία απέκτησε πρόσβαση σε μια πολύ ισχυρή βάση δεδομένων με περισσότερες από 12 εκατομμύρια εγγραφές ταινιών, βιβλίων, εταιρειών και celebrities.