Επανάσταση στο χώρο της ιατρικής φέρνει εκτυπωτής που εκτυπώνει οστά. Αμερικανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ κατάφεραν χρησιμοποιώντας έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή ψεκασμού (inkjet) να δημιουργήσουν ένα υλικό το οποίο έχει τις ιδιότητες των ανθρώπινων οστών και βιοδιασπάται στο ανθρώπινο σώμα.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	ektipotisosta.jpg 
Προβολές: 0 
Μέγεθος: 14,1 KB 
ID: 6533

Το εκτυπωμένο καινοτομικό υλικό συνδυάζεται με φυσιολογικό οστό, αποτελώντας τη «σκαλωσιά», πάνω στην οποία μπορεί κατόπιν να αναγεννηθεί πλήρως ένα κατεστραμμένο οστό. Μετά από μία εβδομάδα από την... εκτύπωσή του, το νέο υλικό, σε συνδυασμό με ανθρώπινα κύτταρα οστού, μπορεί πλέον να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων υγιών οστικών κυττάρων.

Στη συνέχεια, το εκτυπωμένο υλικό, αφού έχει επιτελέσει την υποστηρικτική λειτουργία του, βιοδιασπάται στον οργανισμό, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.


Η μέθοδος που έχει ήδη δοκιμαστεί σε πειραματόζωα, θα μπορεί, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, σε δέκα έως 20 χρόνια να βρει ευρύτατη εφαρμογή στην ιατρική. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας ελπίζει ότι οι γιατροί και οι χειρούργοι θα χρησιμοποιούν τακτικά αυτές τις εκτυπωμένες οστικές "σκαλωσιές" για να αποκαθιστούν σοβαρά κατάγματα, όπως π.χ. της σπονδυλικής στήλης ή του σαγονιού.nfo:
Κρυφό περιεχόμενο! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή