Το μέλι είναι ένα αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών, το οποίο μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους σε ένα πυκνότερο υγρό και τελικά το αποθηκεύουν στις κηρήθρες τους.
Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%. Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη και γλυκόζη) και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών.


Είναι όξινης αντίδρασης, ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη, με παρουσία κατά περιπτώσεις πιο σύνθετων υδατανθράκων, με επικρατέστερη συνήθως την λεβουλόζη και περιέχει πάντοτε μεταλλικές ουσίες, φυτικά χρωστικά υλικά, μερικά ένζυμα και κόκκους γύρεως.

Το μέλι δεν είναι κατά ανάγκη πιο υγιεινό από την ζάχαρη (σακχαρόζη), είvαι απλώς ζάχαρη σε υγρή μορφή. Λόγω της πηκτικότητας του περιέχει περισσότερες θερμίδες ανά κουτάλι από την ζάχαρη και είναι επίσης πιο γλυκό. Μια κουταλιά μελιού είναι περίπου 61 θερμίδες ενώ μια κουταλιά ζάχαρης είναι 46 θερμίδες.

Παρόλα αυτά, το μέλι περιέχει πολύ μικρές ποσότητες Β βιταμινών, σίδηρο, και φώσφορο. Το μέλι δεν πρέπει ποτέ να δίνεται σε βρέφη κάτω του ενός χρόνου γιατί μπορεί να προκαλέσει βακτηριακή μόλυνση.
nfo:
Κρυφό περιεχόμενο! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή