Γιατί κάποιοι από εμάς βλέπουμε μία "μυστηριώδη" μορφή σε μία εικόνα, ενώ άλλοι διακρίνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει τίποτε ασυνήθιστο; Γιατί άλλοι βλέπουν "άγνωστης ταυτότητας αντικείμενα" στον ουρανό, ενώ οι υπόλοιποι περιγράφουν απλώς φώτα αεροπλάνου;

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	optical_deer.jpg 
Προβολές: 15 
Μέγεθος: 31,2 KB 
ID: 933

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα, η απάντηση στα ερωτήματα αυτά κρύβεται στον εγκέφαλό μας- και μάλιστα σε μία ανατομική του λεπτομέρεια. Συγκεκριμένα, είναι πιθανό η αντίληψη της πραγματικότητας και η μη σύγχυσή της με την φαντασία, να σχετίζονται άμεσα με το μέγεθος μίας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου μας!

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η οποία ανακοίνωσε ότι ίσως αυτή να είναι η εξήγηση στο γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται με ακρίβεια τα πραγματικά γεγονότα ενώ κάποιοι άλλοι τα συγχέουν με τη φαντασία.

Υπεύθυνη γι αυτό φέρεται να είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ΡCS (Raracingulate Sulcus), η οποία είναι από τις τελευταίες που αναπτύσσονται σε ένα έμβρυο πριν τη γέννησή του. Όσο μεγαλύτερο μέγεθος έχει η συγκεκριμένη περιοχή τόσο πιο εύκολα ξεχωρίζει ο εγκέφαλος τις πραγματικές αναμνήσεις από τις φανταστικές.

«Οι διαφορές που παρατηρήσαμε στη μνήμη μεταξύ των εθελοντών ήταν εντυπωσιακές. Είναι πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτούμε ότι η συγκεκριμένη ικανότητα ενδεχομένως να βασίζεται σε μια απλή παραλλαγή στο μέγεθος μιας περιοχής του εγκεφάλου», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Τζον Σίμονς και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν επιπλέον έρευνες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αν λοιπόν σας ρωτήσει κάποιος μετά από λίγη ώρα "τι είδες στην εικόνα που συνόδευε αυτό το άρθρο", και εσείς απαντήσετε με απόλυτη σιγουριά "ένα ελάφι σε χιονισμένο τοπίο", τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε ιδιαιτέρως μεγάλο ΡCS. Γιατί αν ήταν μικρότερο, μάλλον δεν θα ήσαστε σίγουροι για το πόσα ελάφια είδατε!