Έχει διανυθεί πολύς χρόνος από την εποχή της διακίνησης μολυσμένων δισκετών μεταξύ των υπολογιστών του DOS.
Τα διάφορα Malware δεν είναι για να «παίξουν» μαζί σας, να αστειευτούν, ή απλά να προκαλέσουν ζημιές. Όλα γίνονται για το κέρδος.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	viruses.jpg 
Προβολές: 65 
Μέγεθος: 78,0 KB 
ID: 5684

Για να γίνει κατανοητό γιατί όλα τα κακόβουλα λογισμικά κυκλοφορούν εκεί έξω και γιατί οι άνθρωποι τα δημιουργούν, το μόνο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι το κίνητρο του κέρδους.
Οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες τα αναπτύσσουν για να βγάλουν λεφτά.

Πρώιμα Malware

Αν χρησιμοποιούσατε υπολογιστές στη δεκαετία του '90, θα θυμόσαστε τους πρώτους ιούς των mainstreame υπολογιστών.
Συχνά αποτελούσαν φάρσες και αποδείξεις ότι άνθρωποι με πάρα πολύ χρόνο στη διάθεσή τους είχαν την ικανότητα να προκαλέσουν ζημιές σε υπολογιστικά συστήματα τρίτων.
Το να είχατε μολυνθεί από ένα κομμάτι του κακόβουλου λογισμικού σήμαινε ότι η επιφάνεια εργασίας μπορούσε να λάβει πάνω από ένα pop-up διακηρύσσοντας με υπερηφάνεια ότι είχατε μολυνθεί.
Οι επιδόσεις του υπολογιστή σας μπορεί να επιδεινώνονταν εξαιτίας ενός worm (σκουλήκι) που προσπαθούσε να στείλει τον εαυτό του, σε όσο το δυνατόν περισσότερα αντίτυπα, έξω στο διαδίκτυο.
Ένα ιδιαίτερα φαύλο κομμάτι του κακόβουλου λογισμικού θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαγράψει τα πάντα από το σκληρό σας δίσκο μετατρέποντας τον υπολογιστή σας μη-εκκινήσιμο μέχρι την επανεγκατάσταση των Windows.

Για παράδειγμα, ο ιός τύπου worm Happy99, θεωρείται ο πρώτος ιός που εξαπλωνόταν μέσω e-mail και υπήρχε μόνο για να εξαπλώνει τον εαυτό του. Έστελνε αντίγραφά του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε άλλους υπολογιστές, προκαλώντας σφάλματα και εμφανίζοντας pop-up παράθυρο με το «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 1999» και πυροτεχνήματα.
Αυτό το σκουλήκι δεν έκανε τίποτα παραπέρα από τη διάδοσή του.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	Worm_Happy_new year.jpg 
Προβολές: 65 
Μέγεθος: 19,5 KB 
ID: 5685

Keyloggers και Trojans

Οι δημιουργοί των malware έχουν πλέον σχεδόν αποκλειστικά ως κίνητρο το κέρδος.
Δεν αρκούνται απλά να ενημερώσουν ότι έχετε εκτεθεί σε κίνδυνο, να υποβαθμίσουν την απόδοση του συστήματος, ή να βλάψουν το σύστημά σας.

Αντ' αυτού, το κακόβουλο λογισμικό θέλει να μολύνει το σύστημά σας και να παραμείνει κρυμμένο αθόρυβα στο παρασκήνιο.
Συχνά θα λειτουργεί ως ένα keylogger με σκοπό να υποκλέψει τους αριθμούς της πιστωτικής σας κάρτας, online τραπεζικούς κωδικούς πρόσβασης και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα καθώς πληκτρολογείτε στον υπολογιστή.
Στη συνέχεια θα αποστείλει τα δεδομένα αυτά πίσω στο δημιουργό του.
Τα κλεμμένα στοιχεία είναι πιθανό να μη χρησιμοποιηθούν από τον κατασκευαστή του κακόβουλου λογισμικού αλλά να τα πουλήσει φθηνότερα σε μια εικονική μαύρη αγορά σε κάποιον άλλο, ο οποίος τέλος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των κλεμμένων δεδομένων.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	Keyloger-virus-Infection-popup.jpg 
Προβολές: 65 
Μέγεθος: 71,3 KB 
ID: 5686

Ακόμη, το Malware μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως Δούρειος ίππος (Trojan), συνδέοντας τον μολυσμένο υπολογιστή με έναν απομακρυσμένο server περιμένοντας οδηγίες.
Στη συνέχεια, το Trojan θα κατεβάσει ό,τι άλλο κακόβουλο λογισμικό επιθυμεί ο δημιουργός του.
Αυτό επιτρέπει στον κατασκευαστή του να διατηρεί σε χρήση αυτούς τους υπολογιστές για άλλους σκοπούς και να τους επικαιροποιεί με νέες εκδόσεις του κακόβουλου λογισμικού.

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	trojan-horse-virus.jpg 
Προβολές: 65 
Μέγεθος: 59,2 KB 
ID: 5687

Botnets και Ransomware

Πολλοί τύποι malware δημιουργούν επίσης ένα «botnet».
Στην πραγματικότητα, το κακόβουλο λογισμικό μετατρέπει τον υπολογιστή σε ένα τηλεκατευθυνόμενο "bot" που ενώνεται με άλλα ρομπότ σε ένα μεγάλο δίκτυο.
Ο δημιουργός-προγραμματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το botnet για οποιοδήποτε σκοπό αρέσει ή, πιο πιθανό, να νοικιάσει την πρόσβαση στο botnet σε άλλες εγκληματικές επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα, ένα botnet θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εκτελέσει μια κατανεμημένη denial-of-service (DDoS) σε ένα δικτυακό τόπο, βομβαρδίζοντας με κίνηση από έναν τεράστιο αριθμό υπολογιστών, κάνοντας τους διακομιστές να σταματήσουν να ανταποκρίνεται κάτω από τέτοιο φορτίο δεδομένων.
Κάποιος ανταγωνιστής θα μπορούσε να πληρώσει για την πρόσβαση σε ένα botnet για να εκτελέσει μια επίθεση DDoS.

Ένα botnet μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να φορτώσει ιστοσελίδες στο παρασκήνιο κάνοντας κλικ σε διαφημιστικούς συνδέσμους σε ένα τεράστιο αριθμό διαφορετικών υπολογιστών.
Πολλές ιστοσελίδες κερδίζουν χρήματα κάθε φορά που μια σελίδα φορτώνει ή με το να γίνεται κλικ σε ένα διαφημιστικό σύνδεσμο, αφού όλα αυτά είναι σχεδιασμένα για να μοιάζουν με πραγματική κίνηση από πολλούς διαφορετικούς υπολογιστές. Αυτό είναι γνωστό ως "κλικ απάτη".

Το Ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού μέσω του οποίου γίνεται προσπάθεια να αποσπάσουν χρήματα από εσάς.
Ένα από τα πιο ακραία παραδείγματα, το CryptoLocker, παίρνει ομήρους τα αρχεία σας (κρυπτογραφώντας τα) και να τα κρατά για λύτρα, αναγκάζοντάς σας να πληρώσετε αρκετά χρήματα για να ανακτήσετε την πρόσβαση.
Αν δεν έχετε να πληρώσετε, θα χάσετε τα αρχεία σας. Αλλά μην ανησυχείτε, μιας και δέχονται πολλές διαφορετικές μεθόδους πληρωμής ώστε να είναι βολικό για εσάς.
Φυσικά θα πάρετε πίσω τα αρχεία σας όταν τους πληρώνετε, γιατί αλλιώς θα γίνει γνωστή η εξαπάτηση και κανείς δεν θα τους πληρώνει.

Phishing και Επιθέσεις Social Engineering

Οι online απειλές δεν είναι οι μόνες σχετικά με κακόβουλο λογισμικό.
Το Phishing και άλλες επιθέσεις Social Engineering αποτελούν πλέον επίσης τεράστια απειλή.
Για παράδειγμα, μπορείτε να λάβετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ο αποστολέας του ισχυρίζεται ότι είναι από την τράπεζά σας και που μπορεί να σας μεταφέρει σε μια ιστοσελίδα σχεδιασμένη να μοιάζει με αυτή της τράπεζάς σας.
Εάν εισάγετε τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού, ο εισβολέας θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτόν.

Οι επιθέσεις αυτές αποβλέπουν στην επίτευξη οικονομικού κέρδους.
Ο επιτιθέμενος δεν εκτελεί μια επίθεση phishing μόνο και μόνο για να προκαλέσει χάος - το κάνει για να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες, ώστε να μπορούν να επιφέρουν κέρδος.

Η γνώση των παραπάνω θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε κι άλλα είδη λογισμικού, όπως το adware που εμφανίζει διαφημίσεις στον υπολογιστή και το spyware που κατασκοπεύει τις πληροφορίες περιήγησης και τις στέλνει μέσω του Διαδικτύου σε όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίζει.

Σημείωση Σ Η Μ Ε Ι Ω Σ Η
Εν κατακλείδι όλοι οι απεχθείς τύποι λογισμικού γίνονται για τον ίδιο λόγο – το κέρδος.
Οι δημιουργοί τους κάνουν χρήματα από σας, προσφέροντας διαφημίσεις προσαρμοσμένες στις δικές σας απαιτήσεις.