Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο UNIX. Βασικά είναι ο πυρήνας που πάνω του έχουν στηθεί πολλές διανομές για κάθε χρήση. Εκεί που υπερτερεί σε χρήση σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά είναι στους servers με ποσοστό πάνω από 60%. Σε οικιακούς υπολογιστές αλλά και σε εταιρικούς κατέχει λιγότερο από 10%. Όλα ξεκίνησαν από τον Linus Torvalds ο οποίος το 1991 (φοιτητής ακόμα )δημιούργησε αυτό το σύστημα με σήμα τον πιγκουίνο.
Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	Tux.png 
Προβολές: 77 
Μέγεθος: 41,8 KB 
ID: 2848
Το Linux είναι λογισμικό ανοικτού κώδικα. Δηλαδή ο κώδικάς του είναι ελεύθερα προσβάσιμος για όποιον θέλει να τον εξετάσει ή και να τον επεξεργαστεί. Το ότι είναι ανοιχτό, δεν σημάνει απαραίτητα ότι είναι και δωρεάν. Παίζει ρόλο η άδεια του κάθε προγράμματος αλλά δεν θα επεκταθώ περισσότερο για να μην σας μπερδέψω. Απλά να ξέρετε ότι το ανοικτό λογισμικό (open source)σε σχέση με το ελεύθερο(freeware) που έχει τον κώδικα κλειστό, έχουν τεράστιες διαφορές. Μία πάρα πολύ βασική είναι η ασφάλεια.
Στο ανοικτό λογισμικό ο κώδικας ελέγχεται από μία μεγάλη κοινότητα προγραμματιστών ,ενώ στο κλειστό που ξέρω αν έχουν βάλει εσκεμμένα κάποιο spyware,αφού κανείς δεν μπορεί να το ελέγξει. Άλλες μεγάλες διαφορές είναι η τεράστια υποστήριξη που έχει από τις διάφορες κοινότητες, η μεγάλη-γρήγορη εξέλιξη και η τεράστια ποικιλία σε προγράμματα αλλά και σε εφαρμογές. Αξίζει να αναφέρουμε πως εκτός από τις εκδόσεις για servers και desktop, υπάρχουν και ποιο ειδικευμένες διανομές, όπως, firewall, NAS, media center κ.λ.π.

Ορίστε ένας πίνακας με μερικά παραδείγματα.
Desktop Ubuntu,Mint,Debian,openSuse,PCLinuxOs,Fedora κ.λ.π.
Netbook Puppy Linux,Lubuntu,Peppermint,Linpus Linux κ.λ.π.
Firewall Alpine Linux,Endian Firewall κ.λ.π.
Multimedia Mythbuntu, OpenELEC,LinHESκ.λ.π.
Nas FreeNAS κ.λ.π.
Old Computers Puppy Linux,antiX,Tiny Core Linux,Damn Small Linux κ.λ.π
Education Edubuntu κ.λ.π

Για μένα το βασικότερο πλεονέκτημα του σε σχέση με τα άλλα λειτουργικά είναι η ασφάλεια που παρέχει. Φανταστείτε μόνο ότι δεν υπάρχει antivirus για Linux και όσα υπάρχουν σκανάρουν για ιούς στα windows. Μέσα στα αποθετήρια της κάθε διανομής υπάρχουν χιλιάδες ελεγμένες εφαρμογές, που εύκολα και γρήγορα μπορούμε να εγκαταστήσουμε χωρίς φόβο για κάποιον ιό ή κατασκοπευτικό υλικό. Εδώ παραθέτω μία λίστα με τα ποιο βασικά προγράμματα που διαθέτει το Linux, που αντικαθιστούνε προγράμματα των windows.

Μερικά από αυτά βγαίνουν και για windows.
Office OpenOffice , LibreOffice
Photoshop Gimp
Nero K3B,Brasero
Windows media player VLC,Amarok


Έτσι λοιπόν, μπορούμε να κατεβάσουμε την διανομή που μας ταιριάζει, χωρίς χρέωση, και να την κάνουμε εγκατάσταση στον υπολογιστή μας. Για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει καλό είναι να αρχίσει με το ubuntu και τα παράγωγα του. Είναι ποιο κοντά στα windows.