Τι είναι το κακόβουλο λογισμικό (spyware)

Σε γενικές γραμμές, κακόβουλο λογισμικό είναι κάτι που γλιστρά στον υπολογιστή σας, συνήθως με τις πρόθεση να κλέψει χρήματα από εσάς.
Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να πάρει τον έλεγχο του υπολογιστή σας, οδηγώντας σας σε ιστοσελίδες που δεν θα θέλατε να επισκεφτείτε, κατεβάζοντας άλλα δυσάρεστα πράγματα στο παρασκήνιο, ακόμα και να κλέψει τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, κωδικούς πρόσβασης και τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας. Αλλά ακόμη και μια ήπια περίπτωση της μόλυνσης μπορεί να είναι ενόχληση.

Αν έχετε ποτέ μολυνθεί από ενοχλητικά pop-ups όταν φορτώνει ο υπολογιστής σας, ή έχετε περίεργες νέα εικονίδια στην περιοχή όπου είναι το ρολόι σας (κάτω δεξιά, που ονομάζεται δίσκο του συστήματος), ή αν κατευθύνεται σε μια παράξενη ιστοσελίδα όταν προσπαθείτε να πηγαίνετε με το διαδίκτυο, τότε μπορεί κάλλιστα να έχουν μολυνθεί.

Το λογισμικό αυτό , κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με εσάς και τις συνήθειές σας σε απευθείας σύνδεση, και στέλνει τις πληροφορίες αυτές σε τρίτους. Και όλα αυτά χωρίς να ζητήσει την άδειά σας!

Από που προέρχεται αυτό το ιογενές λογισμικό;

Μπορεί να προέλθει από μια ολόκληρη σειρά από διαφορετικές πηγές. Αλλά καταλαμβάνει τον υπολογιστή σας κυρίως μέσω της εξαπάτησης. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι έχετε λάβει αυτό το μήνυμα:

Κλικ για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	spyware.gif 
Προβολές: 127 
Μέγεθος: 3,8 KB 
ID: 1647

Θα ήθελα να υποθέσουμε ότι αυτό το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εστάλη σε εσάς από λάθος. Μπορείτε να αντισταθείτε κάνοντας κλικ στο σύνδεσμο; Μετά από όλα, τι κακό μπορεί να προκαλέσει; Λοιπόν, πραγματικά πολλά !
Επίσης μπορεί να είναι υπάρχει ένα αστείο στην ιστοσελίδα, αλλά είναι κάτι λιγότερο αστείο αυτό που συμβαίνει στο παρασκήνιο - η ιστοσελίδα προσπαθεί να εγκαταστήσει κάτι στον υπολογιστή σας!
Μπορείτε επίσης να έχετε δει ένα ακίνδυνο αναδυόμενο παράθυρο που σας ζητά να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί για να συνεχίσετε. Θα κάνετε το κλικ έτσι κι αλλιώς, μόνο και μόνο για να απαλλαγούμε από αυτό. Κάνοντας κλικ στο κουμπί οκ μολύνετε και ο υπολογιστής σας!

Άλλες πηγές μόλυνσης είναι το ελεύθερο ή ελεύθερης διανομής λογισμικό, ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι είναι "τρύπιο" και δεν έχει ενημερωθεί με το πιο πρόσφατο λογισμικό ασφαλείας, τη λήψη αρχείων από χρήστη με χρήστη - ο κατάλογος είναι μακρύς!

Μην θεωρήστε το antivirus σας θα σας προστατεύσει! Δεν πρόκειται! Το κακόβουλο λογισμικό δεν θεωρείται ότι είναι ένας ιός, έτσι λοιπόν το antivirus σας δεν θα ενεργοποιηθεί και ο υπολογιστής σας θα μολυνθεί - θα παραμείνει ανενεργό στο παρασκήνιο, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι κάτι κακόβουλο συμβαίνει. Το καλύτερο εργαλείο για την εργασία είναι ένα ειδικό σύστημα ανίχνευσης κακόβουλου λογισμικού

Προφυλαχθείτε από τους εμπόρους Απάτη!

Μπορεί να έχετε έρθει σε μια ιστοσελίδα που υπόσχεται να ελέγξει τον υπολογιστή σας για μόλυνση. Όλα δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κάνετε κλικ σε ένα κουμπί για να σαρώσετε τον υπολογιστή σας. Έτσι, κάνετε λήψη, σάρωση, και ιδού - το κακόβουλο υλικό βρέθηκε! Στη συνέχεια, εμφανίζεται ένα μήνυμα που σας κατευθύνει σε μια ιστοσελίδα που σας επιτρέπει να αγοράσετε το λογισμικό.

Δεν έχει ανιχνεύσει τίποτα κακό! Η δουλειά της σάρωσης είναι να σας φοβίσει για να αγοράσετε το λογισμικό τους.
Σύμφωνα με την Suzi Turner , αυτά είναι προγράμματα τα οποία είναι ψεύτικα και δεν κάνουν σωστά την δουλειά τους

SpyAxe
SpySheriff
PSGuard
WorldAntiSpy
Trooper Spy
Razespyware
SpywareNo ή SpyDemolisher
WinAntiVirus ή WinAntiSpyware 2005
SlimShield δεμένα με "Winhound Remover Spyware"
Spyware Bomber (κλείσει από την FTC)


Αν έχετε αγοράσει κάποιο από το λογισμικό της παραπάνω λίστας για την προστασία σας , τότε η προστασία που έχετε είναι μηδενική. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα κομμάτια του λογισμικού μπορεί να είναι απίστευτα δύσκολο να απαλλαγούμε οι ίδιοι!Πώς να απαλλαγείτε από κακόβουλο λογισμικό

Ως ιδιοκτήτης υπολογιστή, θα πρέπει να έχετε πραγματικά τα μάτια σας 14 στο παιχνίδι για την ανίχνευση κακόβουλου λογισμικού.
Λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε, αν δεν είστε σε θέση να εμπιστευθείτε ακόμα και τους ίδιους τους ανθρώπους που λένε ότι πρόκειται να σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το pc σας; Λοιπόν, μπορείτε να αντεπιτεθείτε! Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με το λογισμικό από πολύ αξιόπιστες εταιρείες. Τα παρακάτω είναι τα πιο γνωστά (και δωρεάν)προγράμματα για την αφαίρεση κακόβουλου λογισμικού :

Ad-Aware (SE Personal Edition)
Spybot Search and Destroy
Microsoft Windows Defender

Το Ad-Aware είναι ίσως το πιο εύκολο στη χρήση από τα τρία.
Το SpyBot είναι καλό, αλλά λίγο περίπλοκο για αρχάριους.
Το Microsoft Windows Defender αξίζει επίσεις να το πάρεις.
Ωστόσο, δεν είναι το ευκολότερο κομμάτι του λογισμικού στον κόσμο για να το χρησιμοποιήσεις. Μπορείτε να πάρετε κάποια καλά εργαλεία με αυτό, όμως.
Ελέγξτε τις ιστοσελίδες κάνοντας κλικ στους παραπάνω συνδέσμους (υπάρχει ένα πρόγραμμα εκμάθησης σχετικά με την τοποθεσία της Microsoft για το Windows Defender).

Μόλις κατεβάσετε επιλέγετε anti-spyware λύση σας, θα πρέπει να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας .
Αφού το έχετε εγκαταστήσει, ξεκινήστε το λογισμικό και να κάνει μια πλήρη σάρωση του υπολογιστή σας. ( Το Ad-Aware έχει ένα ωραίο μεγάλο κουμπί που λέει "Σάρωση"!)

Σε αντίθεση με το λογισμικό anti-virus, συνιστάται να έχετε περισσότερα από ένα πρόγραμμα αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθεί, και πρόγραμμα τέτοιο θα βρείτε σπάνια που να εξουδετερώνει το 100 τοις εκατό των απειλών.
Με περισσότερα από ένα προγράμματα έχετε περισσότερες πιθανότητες να λύσετε το πρόβλημα, γιατί όπου αποτυγχάνει το ένα το δεύτερο ίσως κάνει την δουλειά σας.


nfo:
Κρυφό περιεχόμενο! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή