Το 4G έχει έρθει στην Ελλάδα υποστηρίζουν Cosmote και Vodafone και η πραγματικότητα είναι πως υπό αρκετές προϋποθέσεις και εφόσον είστε στην Αθήνα έχετε αρκετές πιθανότητες να απολαύσετε τη βελτιωμένη εμπειρία που προσφέρει η επόμενη γενιά κινητής τηλεφωνίας. Ας δούμε, λοιπόν, τις απαντήσεις στα βασικά ερωτήματα όσων θέλουν να είναι από τους πρώτους Έλληνες που θα έχουν εμπειρία 4G

Κάντε κλικ στην εικόνα για μεγαλύτερο μέγεθος. 

Ονομασία:	4G στην Ελλάδα.jpg 
Εμφανίσεις: 3 
Μέγεθος: 9,8 KB 
ID: 5730

Όταν αναφέρονται στο 4G, κάποιοι το αποκαλούν και LTE. Ποια είναι η διαφορά;
Πρακτικά, δεν υπάρχει διαφορά. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε ολόκληρο τον κόσμο για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G) είναι το LTE (Long Term Evolution). Το πρακτικό είναι πως πλέον η τεχνολογία είναι κοινή για όλο τον κόσμο, οπότε στο μέλλον δεν θα υπάρχει ζήτημα συμβατότητας συσκευών όταν πηγαίνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλώς, προς το παρόν, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα γιατί οι συχνότητες που χρησιμοποιούν τα δίκτυα κινητής για το 4G δεν είναι πάντα οι ίδιες και οι υπάρχουσες LTE συσκευές δεν υποστηρίζουν όλες τις συχνότητες.

Τι προσφέρει παραπάνω το 4G;
Θεωρητικά, η διαφορά του 4G με το 3G είναι οι υψηλότερες ταχύτητες που προσφέρει. Στις δοκιμές των δικτύων στην Ελλάδα υποστηρίζεται ότι έχουν πιάσει ταχύτητες λήψης δεδομένων που πλησιάζουν τα 100 Mbps! Εντυπωσιακό νούμερο μεν, σε πραγματικές συνθήκες δε, αν ο μέσος όρος είναι στα 30-35 Mbps να είστε και ευχαριστημένοι. Οι ταχύτητες θα βελτιωθούν στο προσεχές μέλλον, αλλά προς το παρόν θα είναι σε αυτά τα επίπεδα που είναι καλύτερα από αυτές που προσφέρει υπό πραγματικές συνθήκες το 3G αυτή τη στιγμή.

Όμως, οι ταχύτητες είναι μόνο ένα κομμάτι της εξίσωσης. Η εμπειρία είναι πολύ πιο βελτιωμένη επειδή το LTE έχει μικρότερη «καθυστέρηση» (το επονομαζόμενο latency) κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε υπηρεσίες όπως το video streaming. Πρακτικά, με το 4G μπορείς να δεις ένα full HD (1080p) video στο YouTube χωρίς να υπάρξει buffering, όταν στο 3G το ρίσκο υπάρχει.

Ποια δίκτυα το προσφέρουν στην Ελλάδα;
Εμπορικά διαθέσιμο είναι από την Cosmote και τη Vodafone. Η Wind δηλώνει ότι το δίκτυο της μπορεί εύκολα να αναβαθμιστεί σε 4G, αλλά προς το παρόν δεν το έχει κάνει.

Που μπορώ να το χρησιμοποιήσω;
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα με πολύ δύσκολη απάντηση, καθώς Cosmote και Vodafone αποφεύγουν να δώσουν λεπτομέρειες επί του θέματος. Η Cosmote σημειώνει στα δελτία Τύπου της ότι 4G κάλυψη υπάρχει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα επεκτείνεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από τον χάρτη κάλυψης του δικτύου 4G της εταιρείας προκύπτει ότι υπάρχει αρκετά καλή κάλυψη. Αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσουμε για να μπορέσουμε να σας πούμε με σιγουριά πόσο ικανοποιητική είναι η εμπειρία.

Η Vodafone στο δική της σελίδα για το 4G κάνει λόγο για κάλυψη συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί αργότερα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως προς το παρόν καλύπτονται συγκεκριμένες περιοχές των δήμων Αθηναίων, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού.

Χρειάζονται ειδικές συσκευές;
Φυσικά και ναι. Και όπως συνέβη και με το 3G, υπάρχουν δύο κατηγορίες συσκευών. Τα USB modems και τα smartphones/tablets που προσφέρουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 4G. Στα smartphones/tablets θέλει λίγη προσοχή, καθώς ουσιαστικά προσφέρονται βελτιωμένες εκδόσεις υπάρχοντων μοντέλων, οι οποίες κοστίζουν και περισσότερο. Σημειωτέον πως απαιτείται και νέα κάρτα SIM.

Η Cosmote έχει μία σχετικά καλή γκάμα συσκευών αυτή τη στιγμή. Όσον αφορά στα USB modems, προσφέρει τα Huawei E3276 και Alcatel L100V. Από smartphones, υπάρχουν 3 επιλογές: LG Optimus HD 4G, Samsung Galaxy Note II 4G και Samsung Galaxy SIII 4G. Τέλος, υπάρχει και ένα tablet, το Samsung Galaxy Note 10.1.

Η Vodafone, προς το παρόν, έχει μόνο 2 USB συσκευές. Διαθέσιμη ήδη είναι το Vodafone R210 Mi-Fi Hotspot, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα WiFi hotspot, ενώ σύντομα αναμένεται και το USB modem K5006-Z. Smartphones και tablets με 4G είδαμε μεν στο νέο κεντρικό κατάστημα της Vodafone στο The Mall Athens, αλλά προς το παρόν, η εταιρεία δεν προσφέρει τη δυνατότητα 4G υπηρεσιών μέσω smartphones.
Πάντως, το 2013 αναμένεται να είναι η χρονιά όπου θα οι 4G συσκευές θα πολλαπλασιαστούν, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντική ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το iPhone 5 ή το iPad μου;
Το iPhone 5 και τα iPad που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2012 (δηλαδή το iPad 3ης γενιάς και το iPad με την οθόνη retina αλλά και το iPad mini) έχουν τη δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 4G. Απλώς, οι συσκευές της Apple δεν υποστηρίζουν όλες τις συχνότητες όπου λειτουργούν τα δίκτυα 4G παγκοσμίως. Όμως, η Ελλάδα είναι «τυχερή» υπό την έννοια ότι τόσο το 4G δίκτυο της Cosmote όσο και εκείνο της Vodafone λειτουργούν στη συχνότητα των 1800 MHz που υποστηρίζουν οι συσκευές της Apple.

Όμως, υπάρχει μία βασική λεπτομέρεια: η λειτουργία 4G είναι κλειδωμένη και χρειάζεται μία ειδική αναβάθμιση λογισμικού από την Apple, η οποία την κάνει διαθέσιμη στους πελάτες της και χρήστες ενός δικτύου όταν η αμερικανική εταιρεία θεωρήσει ότι το δίκτυο πληροί κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Πρακτικά, Cosmote και Vodafone θα πρέπει να περιμένουν μέχρι η Apple να αποφασίσει πως τα δίκτυα τους είναι «όπως πρέπει».

Χρειάζεται να αλλάξω το πρόγραμμα ή το πακέτο κινητής τηλεφωνίας και πόσο κοστίζει;
Στο σημείο αυτό αρχίζει η κατάσταση να γίνεται λίγο περίπλοκη με Cosmote και Vodafone να ακολουθούν διαφορετικές πρακτικές με την πρώτη πάντως να δείχνει να κινείται με ταχύτερους ρυθμούς.

Ας ξεκινήσουμε από την Cosmote. Οι χρήστες tablet ή φορητού υπολογιστή μπορούν να αποκτήσουν το ειδικό πρόγραμμα συμβολαίου Cosmote Inernet On The Go 20GB με μηνιαίο πάγιο τέλος 50 ευρώ. Για τους πιο περιστασιακούς χρήστες υπάρχει το πακέτο σύνδεσης 4G Full Pack αξίας 99 ευρώ, που περιέχει την ειδική κάρτα SIM, ένα USM modem για δίκτυα 4G και περιλαμβάνει ακόμη και δωρεάν σερφάρισμα στο Διαδίκτυο για 30 ημέρες, αξίας 40 ευρώ. Επίσης, το 4G προσφέρεται και ως διαθέσιμη επιλογή για τα υφιστάμενα οικονομικά προγράμματα Cosmote Internet On The Go 5GB, 10GB, Student και Cosmote Internet Any Way 5GB.

Για τους χρήστες smartphones, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013 μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σε οποιοδήποτε πρόγραμμα συμβολαίου, καρτοκινητής ή ΚαρτοΣυμβολαίου που έχει ενσωματωμένο όγκο δεδομένο υπάρχει ενεργοποιημένη πρόσθετη υπηρεσία δεδομένων. Όμως, από την 1η Απριλίου 2013, η κατάσταση θα αλλάξει και η δυνατότητα για χρήση του δικτύου 4G της Cosmote θα πραγματοποιείται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων συμβολαίου και πρόσθετων υπηρεσιών δεδομένων για συνδρομητές συμβολαίου, ΚαρτοΣυμβολαίου και καρτοκινητής. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει επιπλέον χρέωση.

Στη Vodafone, τα πράγματα είναι πιο απλά γιατί οι επιλογές είναι λιγότερες, δεδομένου κιόλας ότι πρόσβαση στο 4G δίκτυο έχουν μόνο οι κάτοχοι φορητών υπολογιστών και tablets (εφόσον βέβαια έχουν τη συσκευή που υποστηρίζει 4G). Συγκεκριμένα, υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα, το Vodafone Mobile Broadband 20GB, το μηνιαίο πάγιο τέλος του οποίου είναι 50 ευρώ.

Τελικά, αξίζει τον κόπο αυτή τη στιγμή;
Σε περίπτωση που είσαι από αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, τότε μάλλον η απάντηση είναι θετική. Όπως και αν χρειάζεσαι να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων εν κινήσει.

Από τις προηγούμενες απαντήσεις είναι προφανές πάντως ότι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του 4G. Η Cosmote δείχνει να κινείται πιο γρήγορα και να δίνει πολλές επιλογές, ενώ η κάλυψη –τουλάχιστον βάσει χάρτη- είναι σε σχετικά καλά επίπεδα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η Vodafone είναι ακόμη στην αρχή της επέκτασης του δικτύου της και προς το παρόν δεν δίνει πολλές επιλογές.
Δύο είναι τα σημεία – κλειδιά. Το πρώτο είναι το κόστος, καθώς οι 4G συσκευές κοστίζουν περισσότερο. Η Cosmote ναι μεν το προσφέρει ουσιαστικά χωρίς επιπλέον κόστος σε όλα της τα προγράμματα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2013, αλλά μετά μάλλον θα υπάρχει χρέωση. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψην.
Το δεύτερο είναι πως ο κάθε χρήστης πρέπει να αποφασίσει αν πραγματικά το χρειάζεται. Το 3G προσφέρει αρκετά καλές ταχύτητες και η εμπειρία που προσφέρουν και τα τρία δίκτυα έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό. Οπότε, είναι ένα σημαντικό ζήτημα κατά πόσον είναι απαραίτητη η αναβάθμιση από το 3G στο 4G, τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αν και όπως έλεγε ένας φίλος, η ιστορία έχει δείξει πως όσο και αν αυξάνονται οι ταχύτητες των δικτύων, οι χρήστες βρίσκουν τρόπο να τις αξιοποιήσουν πλήρως.


nfo:
Κρυφό περιεχόμενο κειμένου! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή