Πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή για την ανθρωπότητα. Χρειάστηκε να περιμένουμε μισό αιώνα μέχρι Ερευνητές τουCERN να ανακοινώσουν πως είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το Χιγκς», το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.


«Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζωνίου Χιγκς», ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας.

Παράλληλα ο Τζο Ινκαντέλα, εκπρόσωπος του δύο ερευνητικών ομάδων του CERN κοντά στη Γενεύη δήλωσε: «Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο».

«Ποτέ δεν περίμενα ότι αυτό θα συνέβαινε όσο ζω και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει μια σαμπάνια στο ψυγείο» δήλωσε ο 83χρονος Χιγκς που αποκάλυψε ότι το 1962 έστειλε την ιδέα του στο CERN και του την απέρριψαν.

Για να γίνει επισήμως δεκτή η ανακάλυψη, οι ερευνητές θα πρέπει να αποδείξουν ότι το νέο σωματίδιο συμπεριφέρεται όπως το Χιγκς. Επιπλέον, το επίπεδο βεβαιότητας για τον εντοπισμό του σωματιδίου πρέπει να φτάνει τα 5 σίγμα, κάτι που σημαίνει ότι η πιθανότητα να οφείλονται σε λάθος οι παρατηρήσεις είναι μόλις 0,00006%.

Σε βίντεο που εμφανίστηκε κατά λάθος στο δικτυακό τόπο του CERN, o εκπρόσωπος του CMS αναφέρει ότι το σωματίδιο που ανακαλύφθηκε διασπάται σε δυο φωτόνια, έχει ακέραιη ιδιοστροφορμή (spin) και έχει μάζα 130 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πρωτονίου – δηλαδή γύρω στα 121 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (Gev).

«Η ανακάλυψη του σωματιδίου ή μποζωνίου Χίνγκς είναι εξαιρετικά σημαντική» όπως είπε στο Star ο καθηγητής σωματιδιακής φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ευάγγελος Γαζής για δυο λόγους.

Ο ένας είναι ότι εξαιτίας αυτού του σωματιδίου όλα τα άλλα στοιχεία παίρνουν κάποια μάζα και ο δεύτερος, ότι όταν ένα δύσκολο εύρημα το οποίο έψαχναν για 30 χρόνια οι επιστήμονες με πειράματα που δεν είχαν επιτυχή αποτελέσματα. Το σωματίδιο αυτό δεν έχει κάποια πρακτική εφαρμογή, ούτε κάποιο επίπτωση στην καθημερινή ζωή όμως αποτελεί σημαντική ανακάλυψη για την ολοκλήρωση της γνώσης στο θέμα της ύλης. "Αυτό το σωματίδιο επιβεβαιώνει την υπόθεση της δημιουργίας του σύμπαντος μέσα από μια μεγάλη έκρηξη" τόνισε ο κ. Γαζής στο σταρ και συμπλήρωσε "έχει πάρα πολλούς τρόπους με τους οποίους αφήνει την υπογραφή του. Διασπάται, είτε σε 4 ηλεκτρόνια, είτε σε τέσσερα φωτόνια.


nfo:
Κρυφό περιεχόμενο κειμένου! Πρέπει να είστε Μέλος. Σύνδεση ή Εγγραφή