Ανήκει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου Πελάγους. Με έκταση 1.636 τ.χλμ. και ακτογραμμή 370 χλμ. είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Ελλάδος.


Έχει πληθυσμό 90.634 κατοίκους και απέχει 188 ν.μ. από τον Πειραιά, 218 ν.μ. από την Θεσσαλονίκη και 55 ν.μ. από την Χίο. Πρωτεύουσα του νησιού καθώς και του Νομού Λέσβου είναι η Μυτιλήνη, κτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού. Σύγχρονη πόλη, διοικητικό, εμπορικό και πνευματικό κέντρο, με πληθυσμό 27.247 κατοίκων (απογραφή 2001). Η Μυτιλήνη είναι διοικητικό κέντρο - έδρα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διαιρείται διοικητικά σε 13 Δήμους.Στο νησί υπάρχουν δυο Κόλποι -της Γέρας και της Καλλονής - και μια πληθώρα όρμων και ακρωτηρίων. Οι πιο σημαντικές πεδιάδες, είναι της Καλλονής, Ιππείου, Περάματος και Ερεσού. Τα κυριότερα βουνά είναι ο Λεπέτυμνος, ο Όλυμπος και το Ψηλοκούδουνο. Υπάρχουν χείμαρροι, που διαρρέουν τις πεδινές εκτάσεις, όπως ο Τσικνιάς, ο Τσιχλιώτας, ο Μυλοπόταμος ο Σεδούντας και ο Αλμυροπόταμος. Τα ανατολικά και κεντρικά τμήματα είναι κατάφυτα από ελαιώνες, πεύκα, έλατα, πλατάνια, καστανιές, οξιές και βελανιδιές. Γενικά η χλωρίδα και πανίδα της Λέσβου είναι πλούσια. Από κλιματολογική άποψη η Λέσβος έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η τοπική οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και συγκεκριμένα στην ελαιοκαλλιέργεια, με την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, καθώς και στην κτηνοτροφία και αλιεία. Ανεπτυγμένος είναι ο κλάδος της ποτοποιίας με την παρασκευή του ούζου, ενώ μεγάλη μερίδα του πληθυσμού ασχολείται επαγγελματικά με τον τουρισμό.* Στο παλαιότερο και τελειότερο συνάμα ποιητικό δημιούργημα των Ομηρικών επών η Λέσβος αποκαλείται ως «Μάκαρος έδος», ως έδρα δηλαδή του πιο φημισμένου από τους μυθικούς βασιλιάδες του νησιού του Μάκαρα, γιου του Ηλίου και της Ρόδου, το όνομα του οποίου επιβιώνει μέχρι και σήμερα ως τοπωνύμιο κοντά στην Αποθήκα, το επίνειο της Άγρας, εκεί κατά το νοτιοδυτικό άκρο του νησιού. Κόρες του Μάκαρα ήταν οι προσωποποιήσεις των πόλεων του νησιού, η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Άντισσα, η Αρίσβη και γιος του ήταν ο ΄Ερεσος, όνομα το οποίο παραπέμπει άμεσα στην Ερεσό, την πασίγνωστη πατρίδα της ξακουστής και απαράμιλλης ποιήτριας Σαπφούς. Αν σε αυτά τα ονόματα προστεθεί και η Πύρρα, τότε ο αριθμός των αρχαίων πόλεων της Λέσβου φτάνει τις 6, γεγονός το οποίο τεκμηριώνεται τόσο από την αρχαιολογική έρευνα, όσο και από σχετική μαρτυρία του Ηροδότου.
Στην πραγματικότητα τα ονόματα των παραπάνω πόλεων, όπως και της ίδιας της Λέσβου, ήταν όλα, πλην της Πύρρας, προελληνικά.

* Οι Αιολείς, ένα από τα τρία ελληνικά φύλλα της αρχαιότητας, εγκαθίστανται στο νησί ίσως κατά τον 12 π.Χ. αιώνα, χωρίς να γνωρίζουμε αν η εγκατάστασή
τους έγινε ειρηνικά ή ύστερα από πόλεμο

* Κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου η Λέσβος θα γνωρίσει μεγάλη ακμή. Μάρτυρες εκείνης της εποχής αποτελούν οι πλούσιες οικοδομές με τα μεγαλειώδη ψηφιδωτά που κοσμούν τα αρχαιολογικά μουσεία της πόλης της Μυτιλήνης. Μνημειώδη δημόσια έργα θα κατασκευασθούν, όπως το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης που θα εντυπωσιάσει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Πομπήιο, και το εντυπωσιακό υδραγωγείο στη Μόρια, που θα υδροδοτήσει την πρωτεύουσα της Λέσβου. Η ίδια ακμή θα διατηρηθεί και στην πρωτοβυζαντινή εποχή.

* Το 1355 το νησί θα παραχωρηθεί ως προίκα από τον Ιωάννη Ε’ Παλαιολόγο στον Φραγκίσκο Γατελούζο, γόνο της ομώνυμης αρχοντικής οικογένειας της Γένοβα.

* Το 1462 ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής, ο οποίος θα εντάξει τη Λέσβο, πρώτη από όλα τα νησιά του Αιγαίου, στην οθωμανική επικράτεια, καταλαμβάνοντάς την ο ίδιος, επικεφαλής πολυάριθμου στρατού και στόλου. Η Λέσβος θα τεθεί υπό οθωμανική διοίκηση.

* Ωστόσο, παρά τους συνεχείς μουσουλμανικούς εποικισμούς, το χριστιανικό στοιχείο διατήρησε τη συντριπτική πληθυσμιακή του υπεροχή μέχρι το 1923, έτος κατά το οποίο το μουσουλμανικό στοιχείο αποχώρησε από το νησί, με βάση τη σχετική διάταξη της συνθήκης της Λοζάννης που επέβαλε την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

* Κατά την περίοδο της πρώιμης τουρκοκρατίας και συγκεκριμένα κατά τον 16ο και 17ο αιώνα θα συγκροτηθεί το οικιστικό δίκτυο του νησιού, το οποίο επιβιώνει σε γενικές γραμμές μέχρι σήμερα.

* Στις 8-11-1912, κατά τη διάρκεια του Α’ βαλκανικού πολέμου (1912-1913) ελληνικά στρατιωτικά και ναυτικά αγήματα θα καταλάβουν την πόλη της Μυτιλήνης και ύστερα από έναν ακριβώς μήνα θα ολοκληρώσουν την κατάληψη ολόκληρου του νησιού.


Αρχαιολογικοί Χώροι - Μνημεία
Κάστρο Μυτιλήνης
Είναι χτισμένο στην κορυφή πευκόφυτου λοφίσκου κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης, το κάστρο της Μυτιλήνης καταλαμβάνει έκταση περίπου 60 στρεμμάτων και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα της Μεσογείου. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα της οικοδομικής δραστηριότητας των Γατελούζων που κυριάρχησαν στο νησί κατά την περίοδο 1355-1462 και των Οθωμανών που κατέλαβαν τη Λέσβο από το 1462 έως το 1912 ενώ από τη βυζαντινή φάση σώζονται σήμερα μόνο τρία τμήματα: μία βυζαντινή πυλίδα στη βόρεια πλευρά των τειχών, ο ανατολικός τοίχος του κεντρικού οχυρωματικού περιβόλου και η δεξαμενή στο μεσαίο κάστρο.
Κάστρο Μολύβου
Το κάστρο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Λέσβου στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας και αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου. Οικοδομήθηκε κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής εποχής στα απομεινάρια αρχαίων, εκτεταμένων τειχών, με σκοπό την αντιμετώπιση επιδρομών Φράγκων και Τούρκων, ολοκληρώθηκε το έτος 1373 από τον Γενουάτη Φραγκίσκο Α’ Γατελούζο και ενισχύθηκε περαιτέρω από τους Τούρκους το 1462.
Το κάστρο της Μήθυμνας στην παρούσα μορφή του χωρίζεται σε δύο μέρη με εσωτερικό τείχος. Αποτελείται από 10 πύργους με αντίστοιχα μεταπύργια, 2 προπύργια που συνδέονται μ' ένα μεταπύργιο, την "ακρόπολη" στο βορειοανατολικό τμήμα του, πέντε κτήρια στο εσωτερικό του κάστρου (από τα οποία τα δύο σε ερειπιώδη κατάσταση) και δύο προτειχίσματα για ενίσχυση των ευπρόσβλητων σημείων.


Κάστρο Σιγρίου
Το Κάστρο του Σιγρίου αποτελεί ένα από τα μεταγενέστερα οχυρωματικά έργα στο νησί. Βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Λέσβου και χτίστηκε το 1757 από τον αρχιναύαρχο του οθωμανικού στόλου Σουλεϊμάν πασά προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών και να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Το κάστρο χαρακτηρίζεται από το αραβικό τόξο που έχει πάνω από την πύλη, με κόκκινες και λευκές πέτρες.Πρόκειται για ένα κάστρο που διατηρείται στην αρχική του μορφή και σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Είναι μικρών διαστάσεων, τετράγωνο στην κάτοψη, με τετράγωνους οχυρωματικούς πύργους στις τέσσερις γωνίες και καταχύστρα στο θολωτό τμήμα πάνω από την είσοδο για την προστασία της. Η κεντρική πύλη στα ανατολικά κλείνει με δίφυλλη ξύλινη θύρα, επενδυμένη με σιδερένια ελάσματα. Κοσμείται με οξυκόρυφο τόξο -τυπικό δείγμα αραβικής αρχιτεκτονικής- κατασκευασμένο από εναλλασσόμενους ερυθρούς και λευκούς λίθους. Αντίστοιχης έμπνευσης είναι στο εσωτερικό του κάστρου, τα τοξωτά λίθινα ή πλίνθινα υπέρθυρα των κελιών, που χρησιμοποιούνταν για τη διαμονή της μόνιμης φρουράς.

Η Αρχαία Μήθυμνα
Πατρίδα του λυρικού ποιητή Αρίωνα, η Μήθυμνα που καταλαμβάνει μια μικρή χερσόνησο στη βόρεια ακτή του νησιού, ιδρύθηκε στο τέλος της εποχής του Χαλκού, πιθανότατα μετά την άφιξη των Αιολέων. Η Μήθυμνα σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους διατηρητέους οικισμούς του Αιγαίου.


Ιερός Ναός Κλοπεδής
Το Ιερό της Κλοπεδής, βρίσκεται βορειοδυτικά της Αγιάς Παρασκευής Λέσβου και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής του νησιού. Ο Ναός, αφιερωμένο πι8ανώς στον Ναπαίο Απόλλωνα, πρωτοχτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ ενώ την τελική του μορφή πήρε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.
Iερό Μέσων
Tο Iερό των Μέσσων βρίσκεται στη θέση "Κουκάλα" ή "Κοκκάλα" της περιοχής Μέσα στην αγροτική περιφέρεια της Αγίας Παρασκευής Λέσβου. Στην αρχαιότητα βρισκόταν κοντά στα βόρεια σύνορα της επικράτειας της αρχαίας πόλης Πύρρας και στο μέσο (κέντρο) της Λέσβου, από όπου η περιοχή πήρε το όνομα της, "Μέσσον", με τον αιολικό τύπο της λέξης. Ο οκτάστυλος ψευδοδίπτερος ιωνικός ναός του δεύτερου μισού του 4ου αιώνα π.χ. ενσωμάτωσε το αρχαϊκό λατρευτικό κτίριο με τα προκτίσματά του.Στον 3ο - 4ο αιώνα μ.χ. ο ναός καταστρέφεται, τα αρχιτεκτονικά μέλη του κυριολεκτικά θρυμματίζονται και ασβεστοποιούνται στους κλιβάνους, που κτίζονται σε επαφή και γύρω του. Η βασιλική των παλαιοχριστιανικών χρόνων κτίζεται πάνω στο δάπεδο του υστεροκλασικού ναού, ενώ η λατρεία συνεχίζεται στην ίδια θέση μέχρι σήμερα στο μεταβυζαντινό ναΐσκο του Ταξιάρχη. Οι Χριστιανικοί ναοί ήταν κοιμητηριακοί, όπως φαίνεται από τους ανασκαμμένους τάφους στο δάπεδο του αρχαίου ναού και στη γύρω περιοχή.

"Εν τω ϊρω τω εμ Μέσσω" οι τέσσερις πόλεις της Λέσβου, η Μυτιλήνη, η Μήθυμνα, η Άντισσα και η Ερεσός, συγκεντρώνονται και συναποφασίζουν για την "αύξησιν και ομόνοιαν των Λεσβίων", όπως μας πληροφορεί μια επιγραφή, που χρονολογείται στα 200-167 π.χ. "Εις Μέσσον" έρχονται δικαστές από τη Μίλητο για να επιλύσουν τις διαφορές των δύο πόλεων της Λέσβου, της Μήθυμνας και της Ερεσού.Το παλλεσβιακό ιερό των Μέσσων φαίνεται ότι ενώνει τη μοίρα του με ο κοινό των Λεσβίων από τα αρχαϊκά χρόνια μέχρι το 2ο αι. μ.Χ.. Με το ιερό αυτό οι μελετητές ταυτίζουν το "εύδειλον τέμενος μέγα ξύνον", που αναφέρει ο Λέσβιος ποιητής Αλκαίος. Στο τέμενος αυτό οι Λέσβιοι καθιέρωσαν βωμούς στη λατρεία των "αθάνατων μακάρων", δηλαδή του Δία αντίαου, της "Αιολήιας θέου πάντων γενέθλια", που ταυτίζεται με την Ήρα και του "κεμήλιου Ζόννυσσου ωμήσταν" (Διονύσου) (της λεγόμενης Λεσβιακής τριάδας). Ο ίδιος ποιητής μας πληροφορεί για τις ετήσιες γιορτές και για τα καλλιστεία, που διεξάγονταν στο τέμενος. Η μεταγενέστερη ελληνιστική παράδοση φανταζόταν την ποιήτρια Σαπφώ να συνοδεύει με τη λύρα της τα κορίτσια της Λέσβου στο χορό και στο τραγούδι στο "τέμενος γλαυκόπιδος αγλαόν Ήρης".

Η ενότητα των πέντε πόλεων της Λέσβου (Μυτιλήνης, Μήθυμνας, Άντισσας, Ερεσού και Πύρρας) την περίοδο της απελευθέρωσης του νησιού από το Μ. Αλέξανδρο, εκφράζεται με την ανέγερση ενός σημαντικότατου μνημείου στο κέντρο του νησιού, στο "Μέσσον". Στις αρχές του 2ου αι. π.Χ. το ιερό, εκτός από κοινός τόπος λατρείας, αποτελεί την έδρα του Κοινού των Λεσβίων και τον τόπο συνάντησης και ανταλλαγής απόψεων των πόλεων του νησιού.Ο ιωνικός ναός του Μέσσου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Λέσβου. Από τον αρχαίο ναό σώζεται μόνο η θεμελίωσή του και το εσωτερικό
των βαθμίδων της κρηπίδας, ενώ φαίνονται η κόγχη του Ιερού της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και ο μεταβυζαντινός ναΐσκος του Ταξιάρχη.

Η διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου έλαβε υπόψη όλες τις παραμέτρους ώστε να γίνει επισκέψιμος. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει από
κοντά τη μικροτεχνική διακόσμηση των αρχιτεκτονικών μελών και να δει το ναό από τα δυτικά, να διαπιστώσει το μέγεθος και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία
του και να "φαντάζεται" το μνημείο στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο και να φθάσει στο
μικρό αμφιθέατρο από τις πλακόστρωτες διαδρομές, ενώ έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά το ναό και να έχει πρόσβαση στο ναΐσκο του Ταξιάρχη από τον ξύλινο διάδρομο.

Παλαιοχριστιανική Xαλινάδου
H Παλαιοχριστιανική Xαλινάδου οικοδομήθηκε γύρω στο 550 - 600 μ. X. Kαταστράφηκε μεγάλο μέρος της από σεισμό. O ναός αποτελείται από τρία κλίτη και νάρθηκα.
O κύριος ναός έχει σχήμα τετράγωνο με μια αψίδα στα ανατολικά.Τα κλίτη χωρίζονται μεταξύ τους με δυο σειρές κιόνων, που στεφανώνονται με ανάγλυφα κιονόκρανα.

Αρχοντικό Βαρελτζήδαινας Μυτιλήνης
Στη βόρεια κεντρική πλευρά της Λέσβου, στην Πέτρα, βρίσκεται το αρχοντικό της Βαρελτζήδαινας, ένα από τα λιγοστά παραδείγματα της παραδοσιακής αρχοντικής κατοικίας στη Λέσβο. Πρόκειται για κτίσμα του μεταίχμιου του 18ου-19ου αιώνα που ανήκει στην κοσμική αρχιτεκτονική της Λέσβου της ύστερης Τουρκοκρατίας, με πάντρεμα ντόπιων στοιχείων αλλά και ανατολίτικων με το νεοκλασικισμό, τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και το ρυθμό μπαρόκ.


Μουσεία
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (Παλαιό κτίριο)
Στο Παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης ξετυλίγεται η ιστορία της Λέσβου από την Τελική Νεολιθική περίοδο ως την ύστερη Ρωμαιοκρατία. Χτίστηκε το 1912 από την οικογένεια Βουρνάζου σε ρυθμό εκλεκτικιστικό και αποτελείται από δύο ορόφους και ισόγειο.
Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης (Νέο κτίριο)
Σε μικρή απόσταση από το Παλαιό κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου στην περιοχή Κιόσκι βρίσκεται το νέο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.


Μουσείο Έργων Θεοφίλου
Το Μουσείο Θεοφίλου ανεγέρθηκε το έτος 1964 σε ένα προάστειο της Μυτιλήνης, τη Βαρειά, εκεί όπου γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο λαϊκός αυτοδίδακτος ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1867-1934), με έξοδα του Μυτιληνιού, φημισμένου καλλιτεχνικού εκδότη στο Παρίσι, Στρατή Ελευθεριάδη (TERIADE).


Μουσείο-Βιβλιοθήκη Τεριάντ
Το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη -Teriade, με έδρα τη Βαρειά της Μυτιλήνης, φιλοξενεί το σύνολο του εκδοτικού έργου του Teriade, αποτέλεσμα της συνεργασία και φιλίας του με τους κυριότερους εκφραστές της μοντέρνας τέχνης του 20ου αιώνα.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 στο Σίγρι της Λέσβου με σκοπό την μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και φύλαξη του απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου που έχει ανακηρυχθεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με ιδιαίτερη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία.
Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας
Η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 1999 και περιλαμβάνει τα απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων που έζησαν στην περιοχή πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια, δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων και μεταλλευμάτων της Λέσβου, τμήμα ζωολογίας καθώς και τμήμα βοτανικής με μοναδική αξία όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και σ’ ολόκληρη Ευρώπη. Η έκθεση στεγάζεται στο κτίριο του παλιού παρθεναγωγείου της Βρίσας και προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αποκτήσει μια γενική εντύπωση για τη φυσική ιστορία της περιοχής. Ανάμεσα στα ευρήματα ξεχωρίζουν οστά από ρινόκερους, καμήλες, αντιλόπες, γαζέλες, ελέφαντες και καύκαλα χελωνών που φτάνουν σε μήκος τα 2,5 μέτρα!
Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης»
Το Ψηφιακό Μουσείο «Γεώργιος Ιακωβίδης», στα Χύδηρα της Λέσβου, γενέτειρα του ζωγράφου, είναι το πρώτο εξ ολοκλήρου Ψηφιακό Μουσείο Τέχνης στην Ελλάδα. Διαμορφωμένο σύμφωνα με ειδική μουσειολογική μελέτη βασισμένη στις νέες τεχνολογίες, αναδεικνύει πιστά τη ζωή και το έργο του καταξιωμένου Έλληνα ζωγράφου μέσα από μια ποικιλία ηλεκτρονικών συστημάτων ψηφιακής προβολής και διάδρασης.
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (ΜΒΕΛ) δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο και έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του.
Ελαιοτριβείο - Μουσείο της "Εταιρείας Αρχιπέλαγος"
Το μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας βιομηχανικό μνημείο του Παπάδου λειτούργησε αδιάλειπτα ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε έκλεισε και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου.

Το 1999 πέρασε στην ιδιοκτησία της Εταιρίας Αρχιπέλαγος – ενός μη κερδοσκοπικού Οργανισμού με σημαντικό πολιτιστικό έργο στο χώρο του Αιγαίου – που ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της αναστήλωσης και της μετατροπής του σε μουσείο.

Ιεροί Ναοί
Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου
Βρίσκεται στο κέντρο της παλαιού οικισμού της Mυτιλήνης. O ναός είναι μητροπολιτικός από τις αρχές τουλάχιστον του 18ου αιώνα, και είναι διακριτός από μεγάλη απόσταση λόγω του μνημειώδους γοτθικού κωδωνοστασίου του. Χτισμένο του 1882 το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο έχει ύψος τριάντα τριών μέτρων και φέρει έντονα γοτθικά στοιχεία.
Ι.Ν. Αγίου Θεράποντα
Eντυπωσιακός εξωτερικά και μεγαλοπρεπής εσωτερικά, ο ναός του Aγίου Θεράποντα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του νησιού.
Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων
Σε ελάχιστη απόσταση από τη Μητρόπολη, βρίσκεται ο ναός των Aγίων Θεοδώρων, ο οποίος οικοδομήθηκε το 1795 για να αντικαταστήσει παλαιότερο ναό, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.
Ι.Ν. Αγίου Στεφάνου Μανταμάδου
Σταυροειδής βασιλική μικρών διαστάσεων χτισμένη κατά τους υστεροβυζαντινούς χρόνους σε έναν κατάφυτο ελαιώνα. Αρχικά σκεπαζόταν με τρούλο, ο οποίος είχε ήδη καταρρεύσει στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν επισκέφτηκε τον ναό ο περιηγητής Newton.


Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καγιανίου
Βρίσκεται 6χλμ νότια της Μυτιλήνης, στο προάστιο Καγιάνι ή Ταξιάρχες. Οικοδομήθηκε το 1903 σε Βυζαντινό ρυθμό, σταυροειδή, με τρούλο Γοτθικού ρυθμού.
Ι.Ν. Kοιμήσεως της Θεοτόκου Αγιάσου
Η ορεινή κωμόπολη Αγιάσος φιλοξενεί ένα ακόμη σημαντικό προσκύνημα, την Kοίμηση της Θεοτόκου, γνωστότερη ως “Παναγία της Aγιάσου”, έναν από τους πλέον επισκέψιμους ναούς του νησιού, εξαιτίας της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Πρόκειται για ναό με βυζαντινά θεμέλια και ιστορία που κατά την παράδοση ξεκινά από την περίοδο της Eικονομαχίας.
Ι.Ν. Παναγίας Τρουλλωτής
Σε μικρή απόσταση από τη Μυτιλήνη, στο χωριό Πύργοι Θερμής, βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία της Λέσβου, ο σταυροειδής ναός της Παναγίας Τρουλλωτής.
Ι.Ν. Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας
Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού στη μαγευτική και κοσμοπολίτικη Πέτρα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας χτισμένη πάνω σε βράχο, όπου έχουν λαξευθεί στη βορινή του πλευρά 114 σκαλοπάτια που οδηγούν στην εκκλησία.
Ι.Ν. Παναγιάς της Γοργόνας
Στη Σκάλα Συκαμνιάς, ένα χαρακτηριστικό ψαροχώρι και ο βορειότερος οικισμός του νησιού, που αντικρίζει τα μικρασιατικά παράλια, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα και να επισκεφτεί το γραφικό εκκλησάκι «της Παναγιάς της Γοργόνας».
Ιερές Μονές
Μονή των νεομαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου, Ειρήνης
Χτισμένη στον ελαιόφυτο λόγο των Καρυών είναι ένα από τα πλέον γνωστά προσκυνήματα σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο, εξαιτίας της θαυματουργικής δράσης των αγίων.
Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ Μανταμάδου
Η παράδοση το θέλει Βυζαντινό μοναστήρι που ερημώθηκε σε απροσδιόροστη εποχή για να λειτουργήσει αργότερα, και μέχρι σήμερα, ως ενοριακός ναός.
Μονή Λειμώνος - Αγίου Ιγνατίου
Αποτελεί ανδρώα Μονή χτισμένη στο κέντρο του νησιού σε απόσταση 3χλμ Β.Δ. της κωμόπολης Καλλονής. Επανιδρύθηκε (καθώς σύμφωνα με την παράδοση είναι χτισμένη στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού) το 1526 από τον μετέπειτα Μητροπολίτη Μηθύμνης Ιγνάτιο Αγαλλιανό.
Mονή Aγίου Iωάννου του Θεολόγου ή Μονή Υψηλού
Αποτελεί ανδρώα Μονή χτισμένη στην κορυφή του όρους Όρδυμνος, σαν ακοίμητη σκοπιά ολόκληρης της δυτικής Λέσβου. Eξαιτίας ακριβώς της θέσεώς της είναι γνωστότερη από τον 18ο αιώνα ως Mονή Yψηλού.
Μονή Παναγίας Μυρσινιώτισσας
Σε μικρή απόσταση από τη Μονή Λειμώνος βρίσκεται η γυναικεία Μονή της Παναγίας Μυρσινιώτισσας, Βυζαντινή μονή η οποία ανασυστήθηκε, επίσης από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, το 1523.
Mονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Eρεσού ή Μονή Πιθαρίου
Είναι ανδρώα Mονή και η ονομασία της οφείλεται στη γεωμορφία της περιοχής όπου βρίσκεται, σε ένα κοίλωμα χαράδρας, μεταξύ λόφων που τη στεφανώνουν, σχηματίζοντας γύρω της ένα νοητό πιθάρι.
Ιερά Μονή Περιβολής
Βρίσκεται στα Β.Δ. του νησιού και σε απόσταση 3 χλμ από την κωμόπολη `Αντισσα. Πρόκειται για γυναικεία Μονή Βυζαντινού ρυθμού, αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, που ανασυστήθηκε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (1630).


Mονή Kοιμήσεως Θεοτόκου Δαμανδρίου
Βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον Πολιχνίτο, σε αγρόκτημα που ανήκει στη Mητρόπολη Mυτιλήνης.


Αξίζει να δείτε
Απολιθωμένο Δάσος
Στη Δυτική Λέσβο, φυτικά απολιθώματα παρατηρούνται ανάμεσα στα ηφαιστειακά πετρώματα. Τα απολιθώματα αυτά συνιστούν το παγκοσμίως φημισμένο «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», το οποίο καλύπτει μία έκταση 15.000 εκταρίων. Στη περιοχή έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί ηφαιστειακοί γεώτοποι, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια. Για το λόγο αυτό η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.
Ιαματικές πηγές Εφταλούς
Με θερμοκρασίες 43,6-46,5. C, ενδείκνυται για τη θεραπεία ρευματισμών, αρθριτισμού, ισχιαλγίας, νευραλγίας, ψαμμιάσεως, χολολιθιάσεως, γυναικολογικών και δερματικών παθήσεων.
(τηλ.22530-71245, 71323)Ιαματικές Πηγές Λουτρόπολης Θερμής
Συστήνονται για την θεραπεία ρευματισμών, γυναικολογικών, δερματικών παθήσεων και παθήσεων κυκλοφορικού.
(τηλ 22510-71242, 71277)Θέρμα του κόλπου Γέρας
Βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Μυτιλήνη. Με θερμοκρασία 39,5 C είναι κατάλληλες για θεραπεία ρευματισμών, αρθρίτιδων, γυναικολογικών παθήσεων, νεφρών, πεπτικού συστήματος, χρόνιες εκβάσεις τραυμάτων κ.ά.
(τηλ. 22510-41503, 41504, 24575)
Περιοχή: ΜυτιλήνηΙαματικές Πηγές Πολιχνίτου
Πρόκειται για την θερμότερη πηγή της Ευρώπης. Είναι χλωρονατριούχες με ραδιενέργεια 1,6-6 μονάδες. Eίναι θεραπευτικές για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, κ.ά.
(τηλ. 22520-41229, 42768, 41223)
Περιοχή: Πολιχνίτος
Θερμοπηγές Άι Γιάννη Λισβορίου
Πρόκειται για την θερμότερη πηγή της Ευρώπης. Είναι χλωρονατριούχες με ραδιενέργεια 1,6-6 μονάδες. Eίναι θεραπευτικές για ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, κ.ά.
(τηλ. 22520-41229, 42768, 41223)
Περιοχή: Πολιχνίτος


Υδροβιότοπος Κόλπου Καλλονής
Οι Παράκτιοι Υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόρους του οικολογικού κεφαλαίου της Λέσβου.
Υδροβιότοπος Ντίπι-Λάρσος
Μεγάλης οικολογικής σημασίας για την περιοχή Ευεργέτουλα, είναι το υγροτοπικό σύστημα του έλος Nτιπίου-Λάρσου μαζί με τον ποταμό Ευεργέτουλας, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα στο Αιγαίο.
Υδροβιότοπος Βατερών-Πολιχνίτου
Μια από τις ωραιότερες περιοχές της Λέσβου, είναι ο Πολυχνίτος στην νοτιοανατολική πλευρά του Κόλπου Καλλονής, ο οποίος αποτελεί έναν ιδιαίτερο υδροβιότοπο.
Πάνω από 100 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, από τα οποία άλλα είναι αποδημητικά και άλλα όχι.


Μικροί Υδροβιότοποι Ερεσού-Δυτικής Λέσβου
Οι διάσπαρτοι μικροί υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου, την άνοιξη που διατηρούν νερό, προσελκύουν τα μεταναστευτικά παρυδάτια και υδρόβια πουλιά και την εποχή αυτή κάθε μικρή υδάτινη επιφάνεια μπορεί να προσφέρει τροφή και ανάπαυση στους εξαντλημένους μετανάστες. Εξ ίσου σημαντική παράμετρος είναι η ποικιλία και ετερογένεια των επιμέρους χερσαίων βιοτόπων που μπορούν να καλύψουν έστω και πρόσκαιρα τις οικολογικές απαιτήσεις των μεταναστευτικών ειδών.
Η παρουσία σημαντικών ειδών αμφιβίων και ερπετών επιβάλλει επίσης την προστασία των γλυκών νερών της σχετικά γυμνής από βλάστηση Δυτικής Λέσβου.

Παραλίες
Μυτιλήνη
Στην πόλη της Μυτιλήνης υπάρχει μια πανέμορφη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά.Μόλυβος
Αμμώδης παραλία με την καταπληκτική θέα του Κάστρου, ενω κολυμπάτε στα ήρεμα νερά της.
Βατερά
Μιά από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του νησιού. Κάθε χρόνο της απονέμεται η γαλάζια σημαία από την ΕΕ.Θα απολαύσετε τα κρυστάλλινα νερά της και τη λεπτή και χρυσή άμμο της. Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Μυτιλήνης.

Σκάλα Έρεσσος
Οργανωμένη παραλία με ταβέρνες, γραφικά καφενεδάκια και μπαράκια. Είναι μια αμμώδης με λεπτή γκρίζα άμμο παραλία και ήρεμα νεράΌτι πρέπει για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. ¨εχει βραβευτεί πολλές φορές με τη γαλάζια σημαία της Ε.Ε.

Άγιος Ερμογέννης
Γραφικός κολπίσκος με το με το εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη σε πρώτη θέα. Μικρή παραλία, γεμάτη πεύκα που φτάνουν μέχρι την ακτή.
Πέτρα
Οργανωμένη αμμώδης παραλία με ταβέρνες και καφετέριες. Μεγάλο τουριστικό θέρετρο που προσφέρετε για κολύμπι και θαλάσσια σπορ.
Άγιος Ισίδωρος
Μια παραλία που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Πλωμάρι. Ψιλό χαλικάκι και πολύ καθαρά νερά.
Αμμουδέλλι
Κοντά στο χωριό Πλωμάρι βρίσκεται μια όμορφη αμμώδης παραλία το Αμμουδέλλι.Μελίντα
Κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά της και απολαύστε την ηλιοθεραπεία σας στη χρυσή της άμμο.Είναι ιδανική για ψάρεμα. Στα κοντινά χωριά θα βρείτε αρκετές ταβέρνες και καφενεία.

Άναξος
Οργανωμένη αμμώσης παραλία με πολλές ταβέρνες. Είναι ένα πανέμορφο παραλιακό θέρετρο.
Χαραμίδα
Αμμώδης παραλία που βρίσκεται στο Βόρειο μήμα της Λέσβου. Έχει μικρές ταβερνούλες και ελκύει πολύ κόσμο το καλοκαίρι.
Σκάλα Νέων Κυδωνιών
Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους επισκέπτες αυτής της παραλίας....Από τη μια πλευρά ειναι αβαθής με ψιλή άμμο, ενώ από την άλλλη πλευρά του μικρού λιμανιού αλλάζει εντελώς και έχει πολύχρωμα χοντρά βότσαλα.
Εκεί θα βρείτε πολλά γραφικά ταβερνάκια.


Τάρτι
Βρίσκεται στον κόλπο της Γέρας. Υπεροχη παραλία με ολοκάθαρη αμμουδιά. Εκεί θα βρείτε ξενώνες και ταβέρνες κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα
Σίγρι
Αμμώδης και ρηχή παραλία. Μπορείτε να απολαυσετε την όμορφη θέα του Κάστρου. Διαθέτει ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέρειες.

Πώς θα πάτε Λέσβο

ΠΑΤΗΣΤΕ Εμφάνιση περιεχομένου

Με αεροπλάνο
Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Πληροφορίες:
Αεροδρόμιο Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" 210-3530000
Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" 2310-368311
Αεροδρόμιο Μυτιλήνης 22510 - 61490
Το αεροδρόμιο της Λέσβου "Οδυσσέας Ελύτης" απέχει από τη Μυτιλήνη 8χλμ.

Με πλοίο
Από Πειραιά, Λαύριο, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Καβάλα
Πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Πειραιά: 210-4147800
Λιμεναρχείο Καβάλας 2510 - 223716
Λιμεναρχείο Λαυρίου 22920- 25249
Λιμεναρχείο Βόλου 24210- 28888
Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης 2310-531505
Λιμεναρχείο Μυτιλήνης 22510 - 40827

Χρήσιμα Τηλέφωνα

ΠΑΤΗΣΤΕ Εμφάνιση περιεχομένου

Πρώτες ανάγκες
Nοσοκομείο Mυτιλήνης 22510-57700
IKA Mυτιλήνης 22510-28498
Kέντρο Yγείας Άντισσας 22530-56440
Kαλλονής 22530-22222
Πλωμαρίου 22520-32151
Πολιχνίτου 22520-41111
Άμεση Δράση 100
Tμήμα Tάξης Άντισσας 22530-56222
Aγιάσου 22520-22777
Kαλλονής 22530-22100
Πλωμαρίου 22520-32222
Tροχαία 22510-22030
Tουριστική Aστυνομία 22510-22776
Λιμεναρχείο Mυτιλήνης 108, 22510-40827, 24115
Nαυτιλιακή Eταιρεία Λέσβου 22510-26212
Πυροσβεστική 199
Eφημερεύοντα φαρμακεία 1434

Τηλέφωνα Υπηρεσιών
Yπουργείο Aιγαίου 22510-47963, 22510-47966
Περιφερειάρχης 22510-27601
Nομάρχης 22510-46777
Nομαρχία 22510-46888
Kέντρο Eξυπηρέτησης Πολίτη (Nομαρχία) 22510-37181
Πληροφορίες για τα δικαιώματα του πολίτη (Yπ. Eσωτερικών) 1464
Έκδοση πιστοποιητικών 1502
Δήμαρχος 22510-41504, 22510-28501
Iερά Mητρόπολη Mυτιλήνης 22510-28514
Iερά Mητρόπολη Mηθύμνης 22530-22337
ΔOY Mυτιλήνης 22510-22600
Tμήμα Eσόδων ΔOY Mυτιλήνης 22510-21976
Πρωτοδικείο 22510-22518
Eισαγγελία 22510-22522
Στρατολογικό Γραφείο 22510-28452
Στρατιωτική Διοίκηση 22510-27781
Eθνικό Στάδιο Mυτιλήνης 22510-22024
KTEΛ αστικά 22510-46436
υπεραστικά 22510-28873
TAΞI 22510-23500, 22510-25900,22510-2206
KTEO 22510-47777, 22510-45559

Άλλα Χρήσιμα Τηλέφωνα
N. E. Λ. Κεντρ. Πρακτ. 22510-25800, 22510-28480, 22510-22220
Kρατ. Aερολιμένας Mυτ/νης 22510-38700, 22510-61590
Olympic Air 801 80 10101
Aegean Airlines 801 11 20000
Bλάβες O.T.E 121
Δ.E.H. Mυτιλήνης 22510-28860, 125
Ύδρευσης 22510-23843 , 22510-24444
Γενικές Πληροφορίες O.T.E 11888
Mετεωρολογικό Δελτίο 149
Ένωση Kαταναλωτών Λέσβου 22510-25738